Beestjes tegen beestjes

Waarschijnlijk zeggen je ouders dat je veel groenten en fruit moet eten, want dat is goed voor je.

Groenten, zoals tomaten en paprika’s, worden vaak gekweekt in kassen. Maar tussen al die mooie tomaten liggen allerlei gevaren op de loer! Vervelende beestjes hebben het gemunt op die lekkere sappige blaadjes van de tomatenplant. Rupsen zorgen bijvoorbeeld voor grote gaten in de bladeren. Spintmijten zuigen het sap uit de bladeren, waardoor de bladeren geel worden. De tomaten kunnen hierdoor minder goed groeien en de plant kan zelfs dood gaan.

Maar, een teler kan hier iets aan doen. Tegen die vervelende beestjes kan hij namelijk weer andere beestjes gebruiken. Dus goede beestjes tegen de slechte beestjes. 

Een voorbeeld van zo’n goed beestje, dat je vast wel kent uit de natuur, is het lieveheersbeestje. Zo’n lieveheersbeestje eet een vervelend beestje als een luis helemaal op. Een ander goed beestje is de sluipwesp. Dat klinkt misschien een beetje eng, maar dit beestje is zo klein dat je het bijna niet kan zien.

De sluipwesp zorgt er weer op een andere manier voor dat de luis dood gaat. Hij heeft een soort boor aan het uiteinde van zijn lijf waarmee hij in de luis prikt en een eitje in de luis legt. De luis gaat dood. En uit het eitje komt geen nieuwe luis, maar een nieuwe sluipwesp, die weer op zoek gaat naar andere vervelende beestjes.

Misschien lust je geen tomaten? Maar denk maar eens aan al het eten waar tomaten voor gebruikt worden. Bijvoorbeeld ketchup en pizza. Dan is het toch fijn om te weten dat hiervoor tomaten zijn gebruikt die op een gezonde manier konden groeien. En of dat lekker smaakt!

Disclaimer: deze website is puur informatief. Voor onze bedrijfsinformatie verwijzen wij u naar www.koppert.nl