Kinderen inspireren voor natuur

Voeding en een gezonde levensstijl zijn onderwerpen die steeds belangrijker worden. Ook in deze tijd, waarin we horen en lezen over het immuunsysteem en hoe deze zelf op peil te houden. Kennis over wat wel en niet gezond is, is niet vanzelfsprekend. Net als kennis over de herkomst van ons voedsel. Veel kinderen denken dat melk in de fabriek wordt gemaakt en paprika’s uit de supermarkt komen. Weten waar voedsel vandaan komt helpt kinderen gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken.

Met het educatiepakket ‘Hulptroepen uit de Natuur’ leren kinderen op activerende wijze over de werking van de natuur. “Het pakket past perfect binnen de nieuwe eisen rondom Wetenschap & Technologie. Bovendien komen er veel verschillende competenties aan de orde en ziet het er aantrekkelijk uit,” zegt leerkracht Robert van der Velden van basisschool CBS de Regenboog in Bergschenhoek. “De laagdrempelige handleiding neemt je mee door de lesstof. Spelenderwijs maakt de leerling het onderzoekend leren zich eigen door middel van afwisselende werkvormen en leuke opdrachten. Een echte verrijking voor de kinderen!”

Kinderen (groep 4 – 6) maken in zeven activiteiten kennis met bestuiving door hommels, zien hoe piepkleine insecten een rol spelen in het produceren van gezond en veilig voedsel en werken aan een oplossing voor de zieke paprikaplanten van kweker Dennis. Het unieke aan het programma is de echtheid: zelf zaadjes planten, echte bloemen onderzoeken, op expeditie naar buiten en een opgezette hommel bestuderen. Veel bijzondere en verrassende indrukken. “Het bracht verwondering bij de kinderen.”

Hulptroepen uit de natuur, voor leerlingen van groep 4, 5 en 6

Het programma bestaat uit zeven afwisselende activiteiten die de klas zullen verwonderen en inspireren! Onderzoekend leren staat centraal. De leerlingen gaan onder andere ontdekken waar hun voedsel vandaan komt en plantjes zaaien (1), bloemen ontleden en bestuivingsquizzzzen (2), een echt experiment doen (2+), meedenken over de problemen van kweker Dennis (3), naar buiten op expeditie (4), échte levende insecten bestuderen (5) en  een leuk spel spelen om kennis te testen (6).

Bij bestelling van een educatiekit, ontvangt u de kleine ‘kas’ zoals op de foto zichtbaar, met verschillende materialen erin die nodig zijn bij de activiteiten. Een handleiding begeleidt u als leerkracht door de activiteiten.

Uniek educatieprogramma

Dit educatieprogramma is geschikt voor groep 4, 5 en 6. Het programma is een passende invulling voor het leerplankader Wetenschap & Technologie van SLO en beantwoordt aan de kerndoelen 39 t/m 44 en 50.

Het unieke aan het programma is de echtheid. Er bestaat geen ander zeven lessen bevattend lesmateriaal waarbij de natuur zo ‘echt’ wordt beleefd. Leerlingen ontmoeten een échte hommel, experimenteren zelf met een aardbeienplant, gaan zelf op expeditie de natuur in en zien de insecten, de hulptroepen uit de natuur, live! Een indrukwekkend, spannend en avontuurlijk lesprogramma, dat bij leerlingen bewustwording en inspiratie brengt.

ghfghfgfhfghfg

De activiteiten

Elke activiteit duurt 45 minuten. Activiteit 2+ is een uitzondering, deze kun je over meerdere momenten verdelen, voor 10-30 minuten. Je kunt het programma inkorten of uitbreiden. Ook staan er in de handleiding verdiepingsopdrachten en suggesties om de activiteit in te korten.

 

Overzicht van de activiteiten
1 Snack op tafel
2 Ingezzzzzzoemd op je eten
2+ Experiment: het mysterie van de mislukte aardbei
3 Paniek in de kas
4 Op expeditie naar buiten !
5 Hulptroepen uit de natuur LIVE
6 Afsluiting

Samenwerking Naturalis en Koppert

Hulptroepen uit de natuur is ontwikkeld door Koppert in samenwerking met Naturalis ter ere van het 50-jarig jubileum van Koppert. Dit bedrijf kweekt nuttige insecten voor de tuinbouw. Koppert wil met deze hulptroepen uit de natuur de landbouw gezonder, veiliger en productiever maken en zo de gezondheid van mens en aarde verbeteren. Door dit educatieprogramma willen we kinderen enthousiasmeren voor de natuur en stimuleren vaker op ontdekkingstocht naar buiten gaan. Zo willen we ook de samenwerking met de natuur in de toekomst bevorderen.

Disclaimer: deze website is puur informatief. Voor onze bedrijfsinformatie verwijzen wij u naar www.koppert.nl