Nederlandse groenten worden in kassen voornamelijk gekweekt op substraat. Dit is een kunstmatige ondergrond, zoals bijvoorbeeld steenwol of kokosmatten, die dient als voedingsbodem voor de planten in de kas. We ontdekken steeds meer dat we net als in de grond ook hierin een bodemleven kunnen stimuleren. Dat bodemleven bestaat onder meer uit gunstige schimmels en bacteriën die samenleven in een ingenieus ondergronds ecosysteem. Als dat systeem goed functioneert, is dat goed voor de groei en weerbaarheid van de plant. Telers hoeven daardoor minder (chemische) gewasbeschermingsmiddelen in te zetten.

Schimmel helpt planten

Je ziet er weinig van, maar ook in de grond, rondom de wortels van de plant vechten minuscule organismen zoals schimmels en bacteriën om voedsel. Naast de slechte schimmels, die ziektes kunnen veroorzaken, zijn er ook goede die in een vernuftig ecosysteem samenwerken met de wortels van de plant en deze voorzien van voedingsstoffen en ziektewerende elementen.

Zo zijn er nuttige schimmels die met de wortels van de plant meegroeien en ziekteverwekkende schimmels geen kans geven. Indringers worden omsingeld en kapot gemaakt. Telers passen zo’n goede schimmel direct na het zaaien of planten toe, zodat het gewas langdurig wordt beschermd.

Disclaimer: deze website is puur informatief. Voor onze bedrijfsinformatie verwijzen wij u naar www.koppert.nl